Disa këshilla të vlefshme për gjelin e detit

Ne cfare madhesie me nevojitet?
Llogarisni afersisht 380gr mish gjel deti per person (me gjithe kocke). Ne kete menyre do t’iu mbetet edhe per te nesermen.

Nese gjeli i detit eshte i ngrire?
Lereni te shkrije plotesisht perpara se ta gatuani. Gjeli i detit duhet te shkrihet ne temperature ambjenti i mbeshtjelle ne ambalazhin e tij (qe mund te jete qese, kuti kartoni etj) duke e kontrolluar here pas here zgavren per te hequr te brendshmet. Sapo ne brendesi te mos kete me kristale akulli dhe kembet mund te perkulen lehtesisht, gjeli i detit duhet mbuluar me leter celofoni dhe futur ne frigorifer ku dhe lihet qe te shkrije plotesisht. Nevojitet te gatuhet brenda 24 oreve nga momenti i shkrirjes.

Llogarisni sasine e mbushjes…
Mbushjen e fusim nga zgavra qe ndodhet ne fundin e qafes se gjelit duke llogaritur 230gr mbushje per cdo 2.3kg gjel deti. Lekuren e “qepim” me kunja dhembesh ose me nje gjilpere kuzhine ne menyre qe gjate gatimit mbushja te mos dal jashte.

Gatuheni ne perfeksion…
Peshojeni gjelin pasi e keni mbushur, lyeheni me gjalp ne siperfaqe, mbeshtilleni me leter alumini dhe gatuheni ne furre te parangrohur ne 190°C. Planifikoni qe gjeli te jete gati te pakten nje ore e gjysme perpara se te filloni te hani ne menyre qe te pushoje brenda ne furre, por edhe per t’iu dhene pak liri veprimi nese eshte akoma roze ne brendesi. Per te perftuar nje lekure me ngjyre te arte, hiqeni letren e aluminit nje ore perpara mbarimit te kohes se gatimit.

Si mund te kuptojme nese eshte i gatuar perbrenda?
Çani pjesen me te holle te lekures se kofshes me majen e nje thike. Lengu qe do te dali jashte duhet te jete transparent, pa asnje gjurme ngjyre roze. Ne momentin qe gjeli i detit eshte plotesisht i gatuar, mbeshtilleni me leter alumini dhe lereni ne nje vend te ngrohte te pakten nje ore perpara se te filloni ta hani.

RECETA TË NGJASHME


Article Tags:
Article Categories:
Këshilla

Don't Miss! random posts ..